Virtual Reality video laten maken

Om een merk, product of dienst te promoten moet je met de tijd meegaan. Promotionele en informatieve video’s zijn net zo standaard geworden als een tekst of foto. Je kunt nu ook Virtual Reality video laten maken. Daarmee trek je zeker de aandacht, en vrijwel iedereen kan het bekijken. Via een VR headset op evenementen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive, of via een smartphone houder zoals de Google Cardboard of de Samsung Gear VR. En ook gewoon op PC, tablet of mobiel. Hoe eenvoudig het bekijken van VR video ook mag zijn, Virtual Reality video laten maken is toch een stuk ingewikkelder.

VR video maken is moeilijker dan je denkt

Met elke smartphone kun je tegenwoordig video opnames maken, toch laat de kwaliteit vaak te wensen over. Dat ligt niet alleen aan de camera, ook aan de persoon die de camera vasthoudt. Bij VR videocamera’s zit het nog ingewikkelder in elkaar. Dit zijn de grootste uitdagingen van panorama video maken:

  • De camera ziet alles: De kijker kan helemaal in de rondte kijker, dat betekent dat de cameraman, regisseur, geluidsman en make-up persoon allemaal buiten beeld moeten blijven. Daarnaast moet de belichting overal in het beeld kloppen. En film al helemaal niet uit de losse pols want schokkerig beeld leidt alleen maar tot hoofdpijn en misselijkheid voor de kijker.
  • De magie achter stitching: de meeste 360 graden camera’s maken gebruik van meerdere lenzen. Twee, acht, zestien of zelfs meer. Al deze beelden moeten samengevoegd worden tot één 360 graden beeld. Dat gebeurt met complexe software zoals die van Kolor, sommige camera’s doen het realtime maar dan is het resultaat vaak wat minder. Met software achteraf is er veel in te stellen zoals de afstand tussen het onderwerp en de camera, en de vertekening in het beeld.
  • Kleine ruimtes, groots resultaat: Wanneer je in een open landschap een panorama camera plaatst is de resolutie van het beeld de beperkende factor. Hoe groter het aantal pixels, hoe scherper het beeld. Binnen kan de korte afstand voor problemen zorgen. Bij Virtual Reality video laten maken in bijvoorbeeld een hotelkamer of restaurant moet je rekening houden met de kijkhoek, afstand van voorwerpen tot de camera en zeker ook voldoende licht in de ruimte. Met de juiste belichting kun je prachtige resultaten behalen, wanneer dit niet in orde is kun je beeld beter niet openbaar maken.
  • Geluid speelt ook een rol: Hoewel positionele audio nog in de kinderschoenen staat moet je wel zorgen voor goed geluid. Als er iemand spreekt moet dat met een goede microfoon worden opgenomen, verwacht niet veel van de ingebouwde microfoon. Soms volstaat een clipmicrofoon zoals bij een presentatie door één persoon, bij een concertopname zou je een speciale VR microfoon zoals die van Sennheiser kunnen gebruiken, die heeft vier hoogwaardige elementen voor ruimtelijke audioregistratie.

360 graden video publicatie

Wanneer de video is opgenomen zal deze gemonteerd moeten worden. Steeds meer videomontage software pakketten bieden ondersteuning voor VR video. Streaming online diensten als YouTube, Vimeo en ook Facebook kunnen standaard 360 graden video’s weergeven, zelfs tot 8K beeldkwaliteit. Omdat streaming video vaak een hogere compressie gebruikt is de beeldkwaliteit niet altijd optimaal, zeker niet wanneer je de video bekijkt door een VR headset. Door ervoor te zorgen dat de opnames van goede kwaliteit zijn heb je de halve strijd al gewonnen.

Virtual Reality video laten maken

Er zijn heel wat nieuwe videoproductiebedrijven opgestaan die zich toeleggen op 360 graden video. Hoewel het medium nog steeds video is, brengt VR video veel nieuwe kenmerken met zich mee waar je echt een specialist voor nodig hebt. Zeker bij professionele producties voor de zakelijke markt is het verstandig om voor een specialist te kiezen, toch zijn er ook voor kleinere projecten met een bescheiden budget volop mogelijkheden om op betaalbare wijze hoogwaardige VR video te produceren.